Téma týdne - Čokoláda

27. června 2012 v 19:14 | prima holky
ČOKOLÁDA
- pro miliony lidí (obzvláště žen) je čokoláda velké pokušení při držení nepříjemné diety. Mnohdy vítězí nad želatinovými bonbóny, žvýkačkami a dalšími sladkostmi.

CO TO VE SKUTEČNOSTI JE?
Patří mezi jeden z nejmoužívanějších přísad do většiny sladkostí. V poslední době pravých nefalšovaných čokolád stále a rychleji ubývá. Mikulášské i velikonoční postavičky, adventí (vánoční) kalendáře a levné čokoládky pro děti, které mají mnohdy pod 12% kakaa, se vlastně už ani nedají nazvat čokoládou. Jsou to jen nechutné náhražky, které škodí zdraví.

TYPY ČOKOLÁD
Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad.
  • Neslazená čokoláda : čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda : mletá,pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.
  • Tmavá čokoláda : čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá "sladká čokoláda" a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35% kakaové sušiny.
  • Couverture : termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32 - 39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.
  • Mléčná čokoláda : čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa.[
  • Bílá čokoláda : cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.
  • Ledová čokoláda : Druh čokolády, který je nutné před konzumací zchladit alespoň na teplotu cca 5 °C.

Důležitá poznámka : Téma týdne nevybíráme ani my, ani žádní naši fanoušci, ale majitelé celého "systému blog" a proto ho nemůžeme nijak ovlivnit či změnit.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anett Anett | E-mail | Web | 27. června 2012 v 19:20 | Reagovat

ledová čokoláda je uplně super

2 Lilly Lilly | E-mail | Web | 27. června 2012 v 19:58 | Reagovat

Jeden z tých normálnych článkov. Nebolo to písané okopírovanou, odbornou formou, čítať to ma bavilo :)

3 hnedoockaVer hnedoockaVer | 27. června 2012 v 22:56 | Reagovat

Zajímavý článek.Dala bych si tu ledovou čokoládu:-)

4 milik milik | 28. června 2012 v 20:48 | Reagovat

me taky pride zajimava ta ledova cokolada

5 Eruvië Eruvië | Web | 28. června 2012 v 20:55 | Reagovat

Ta poznámka na konci se mě osobně dost dotkla :-/ Témata jsem zpracovala z návrhů, které vkládali blogeři. Opravdu si myslíš, že má někdo čas psát přes 400 příspěvků (momentálně možná i víc) s návrhy témat, aby něco ovlivnil?! Témata již cca 2. měsíc vyhlašuji do ankety a pečlivě každé pondělí ráno vyhlásím to, které si blogeři vybrali. A opět si myslíš, že někdo celý týden střídá různé počítače, aby tento výběr ovlivnil? To by asi fakt neměl nic jiného na práci :-/

6 kacita kacita | 30. června 2012 v 12:49 | Reagovat

tak promiň, jestli se tě to tak strasně dotklo, ale nebylo to vůbec myšlený zle, prostě jenom, kdyby někomu to téma vadilo, tak já za to nemůžu!!!

7 electronic-factor electronic-factor | 9. července 2012 v 18:32 | Reagovat

mnam coko

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama